Diabetes (kencing manis) adalah dikelaskan gangguan metabolisme. Metabolisma merujuk kepada cara badan kita menggunakan makanan yang dihadamkan untuk tenaga dan pertumbuhan. Sebahagian besar daripada apa yang kita makan adalah dipecahkan kepada glukos.Glukosa adalah satu bentuk gula dalam darah – ia adalah sumber utama bahan api bagi badan kita.

Apabila makanan kita dihadam glukosa akan dihasilkan dan mengalir ke dalam aliran darah kita. Sel-sel kita menggunakan glukosa sebagai tenaga dan pertumbuhan. Walaubagaimanapun, glukosa tidak dapat memasuki sel-sel kita tanpa insulin – insulin membolehkan sel-sel kita untuk mengambil glukosa.

Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Selepas makan, pankreas secara automatik mengeluarkan kuantiti insulin yang mencukupi untuk bergerak yang hadir glukosa dalam darah kita ke dalam sel, dan merendahkan tahap gula darah.

Secara umumnya, penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai:

  • Diabetes jenis pertama (I) juga dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM – ‘Insulin Dependent Diabetes Mellitus’) atau diabetes awal remaja. Diabetes jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetes jenis pertama mula mendapat simtom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja. Disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semula jadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.
  • Diabetes jenis kedua (II) boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) dan/atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, boleh dikawal secara pemantauan pangambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam, dan pengambilan ubat secara makan/suapan ( suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan samping serius kepada pesakit).

Namun pada hari ini, my secretcream mampu meningkatkan penghasilan insulin. InsyaAllah.

https://zzenterprise.wordpress.com

Advertisements